Genvejsmenu:
S - Indhold
1 - Forside
2 - Nyheder
3 - Oversigt
4 - Søg
Elge i Danmark

De danske elge

Foto:

 

På Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum har vi to af de danske elge udstoppede i fuld figur – og hovedet af en tredje. Med dem i centrum, fortæller vi elgenes fantastiske historie i Danmark. Du kan opleve elgene, og deres imponerende størrelse, i udstillingen og bladre i de mange udklip af aviser og artikler, som fortæller deres historie.

Her på siden kan du læse en masse sjove historier, fortalt af de der har mødt elgene i virkeligheden.

Elge - i Danmark?!

Elgen er verdens største hjort og har altid været populær at skyde for jægere – den har mange kilo lækkert kød. I Bondestenalderen blev elgene udryddede i Danmark, og de ikke været her siden, lige indtil 1933.

I 1933 dukkede en ung elgko op i Nordsjælland, hvor hun levede i 18 år, helt til 1951 – for det meste i Gribskov. I årene siden er der jævnligt dukket en eller flere elge op, som er svømmet over Øresund fra Sverige. I 1940´erne og -50´erne havde vores elgko flere gange selskab af elgtyre og dengang var man meget spændt på, om dyrene ville finde sammen og danne familie – om elgene for alvor var ved at genindvandre i Danmark.

Det er svært at være dansk elg...

Foto:

 

I alt seks elge har levet vildt i Danmark i 1900-tallet. Fire andre svømmede til nordsjællandske strande. To blev fanget og sendt til dyreparker i udlandet, de to andre druknede før de kom i land.

Endnu flere elge har prøvet at svømme hertil fra Sverige, men er blevet stoppet af de svenske myndigheder!

I 1951 var Ekstrabladet så ivrige efter at få en erstatning for den nu afdøde elgko, at man fik lov til at transportere en ny hertil fra Sverige, og udsætte den i Gribskov.

Hver gang en elg er kommet til landet, har der været vild debat! Skal vi have elge i Danmark? Skal de fredes? – Eller skydes? Eller fanges? Det er spændende med de store, fremmede dyr og aviserne har skrevet om hvert et skridt, de har taget. - Både i 1940´erne, i 2000 og alle årene ind imellem.

Der har været forskellige meninger, for selvom det er spændende med elge i skoven, er det knap så morsomt med meget store og sultne gæster hvis man er skovejer eller har en frugtplantage. Nogle af elgene har desuden optrådt truende overfor mennesker – stanget og sparket efter børn, hunde og store voksne mænd!

Da den første elg kom til landet, i 1933, fredede man den, så den ikke måtte skydes. Fredningen gjaldt også for de næste dyr der kom hertil – men i 1952 ophævede man fredningen for en stor tyr, som man syntes var for besværlig, og skød den.

Hvad dør en dansk elg af?

Af de seks elge, der har levet vildt i Danmark siden 1933, er to døde i skoven med en dyrlæge ved siden af sig. Angiveligt af sygdomme. En anden blev skudt, da man syntes den var for farlig og ødelæggende, en forsvandt, en blev kørt over af en bil og den seneste blev kørt over af et tog. Den udsatte elg blev fanget ind igen, fordi den var farlig, og døde kort tid efter i en dyrepark.

Foto:

Alle de gode historier!

Selv om det er svært at være elg i Danmark, har det været en stor oplevelse for alle de mennesker, der har mødt elgene.  Siden 2007 har vi efterlyst beretninger om elgene, og de historier kan vi nu dele ud af.

Historierne er fortalt med folks egne ord – og nogle gange kommenteret af os. Vi takker mange gange, og håber at endnu flere får lyst til at skrive om deres eget møde med en dansk elg! Skriv til: friis@remove-this.jagtskov.dk

Links

Elg i Danmark?
Vurdering af mulighederne for og konsekvenserne af etablering af en dansk elg-bestand. Faglig rapport fra DMU nr. 617, 2007
http://www2.dmu.dk/Pub/FR617.pdf