Genvejsmenu:
S - Indhold
1 - Forside
2 - Nyheder
3 - Oversigt
4 - Søg
Skattejagt på den gamle hjort

Skattejagt på den gamle hjort

Er der noget mellem "tæerne"?
Foto: Julie Friis

På Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum har vi en 300 år gammel udstoppet hjort stående i udstillingen. Den har betegnelsen ENB, som betyder Enestående National Betydning, og den er verdens ældste udstoppede, vildtlevende pattedyr.

Den gamle hjort er blevet undersøgt af konservator og museumsinspektør på museet Julie Friis i kandidatspecialet ”Historisk og konserveringsfaglig undersøgelse af en kronhjort fra Kunstkammeret”.Med hjælp fra konservatorer, kemikere, geologer og biologer er hjorten og dens historie blevet endevendt. Teknikkerne kan virke lidt brutale, for der er trukket hår ud af skindet, der er skåret i det og den er blevet bestrålet med røntgen og radioaktive stråler. På den måde kunne vi - måske - få svar på nogle af de mange spørgsmål, vi havde:

  • Hvorfor var hjorten så speciel, at den kom i Kongens Kunstkammer i 1691?
  • Havde den virkelig en guldkæde om halsen?
  • Hvorfor beholdt Kongehuset hjorten, helt frem til i dag?
  • Hvordan er den udstoppet og er der smurt arsenik på den, så den ikke skulle blive spist af skadedyr?

Nogle resultater

De tekniske undersøgelser gav, sammen med historiske kilder, en masse resultater der bekræftede vores teori om, at hjorten havde betydning for kongen: Mærkelig ser den ud og særlig stor er den ikke, men den døde i 1600-tallet, hvor kronhjortejagt var kongens ret og største fornøjelse. Hjortens gevir er asymmetrisk og det har man forsøgt at skjule ved at brække kraniet på den, for at udligne forskellen. En mærkelig detalje der gør at vi tror, at lige præcis denne hjort var noget særligt.

Guld?

Historien om guldet er et helt kapitel for sig selv: Hjorten har et mærke om halsen som ligner slidspor fra et halsbånd. Der findes flere forskellige historier fra 1800-tallet om, at en hjort skulle være fundet i skoven af en konge og at den havde en gylden kæde om halsen med en oldgammel inskription.

Fakta er, at konger og fyrster helt tilbage fra antikken fangede vilde hjorte og gav dem halsbånd på, som symbol på deres magt, evige liv og nogle gange deres nåde og mildhed. Der findes flere eksempler på dette fra 1700-tallet, hvor konger og dronninger på Hirschholm Slot (som lå hvor Hørsholm kirke ligger i dag) gav hjorte halsbånd på.

Hvorfor vores hjort har slidsporet om halsen kan vi ikke være sikre på, men rester af GULD har den i det hårløse mærke!

Hvordan og hvorfor?

Gammel og ny teknologi mødes
Foto; Julie Friis

Studier af selve hjorten har, sammen med historiske studier, gjort at vi kan fortælle hjortens ”livshistorie”. Det er opklaret hvordan man udstoppede hjorten i 1600- tallet, og hvordan den blev restaureret i 1800- tallet. - Og at den har undgået at blive ædt af skadedyr, fordi den har været smurt, sprøjtet og gasset igennem 300 år.

Hjorten har været meget igennem, og flere gange været meget tæt på at blive destrueret: Den overlevede bl.a. branden på Frederiksborg Slot i 1859, og 100 år senere var den ved at få hovedet skåret af. Hver gang er den heldigvis blevet reddet. Enten ved held og sammentræf – eller fordi den har en historie der gør, at den er værd at gemme: Udover historien om guldkæden har det været sagt at den er broget, at den kom fra Sverige, at den var sagnkongen Frodes og mere endnu…

Hele historien om hjorten udkommer i en bog i løbet af 2016 og hjorten kan ses med egne øjne i museet , hvor den troner i udstillingen om ”den store jagt”.