Genvejsmenu:
S - Indhold
1 - Forside
2 - Nyheder
3 - Oversigt
4 - Søg
En gyselig samling

En gyselig samling

En samling deformiteter og abnormiteter er normalt ikke et trækplaster på et museum, men på Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum kan du opleve en sjælden én af slagsen. Museet huser nemlig et fantastisk ”rædselskabinet”, en spritsamling med præparater, der viser forskellige deformiteter og sygdomme hos dyr og fugle. Samlingen kom til museet i 1942 og består af 176 præparater. De er lavet af professor i bakteriologi og parasitologi, og forstander (1935-1952) ved Serumlaboratoriet Magnus Dorthenius Christiansen (1882-1965).

Magnus Christiansens forskning i vildtets sygdomme blev betalt af Jagtfonden, en fond som blev oprettet i 1931, og hvis midler kom fra jagttegnsafgifterne. I 1945 oprettede man det, der senere blev til Vildtbiologisk Station, og Magnus Christiansens studier blev en af grundpillerne i denne institution.

Hans samling er altså både dansk videnskabshistorie og et vaskeægte gys for både børn og voksne

3 spritpræperater. Rådyrlam uden ben, deforme klove fra rådyr og larveæg i rævehoved

Skab og larver

Der er flere eksempler på skab og larver i præparaterne. I et af glassene ligger et halvt rævehoved. Det er ikke hvilket som helst rævehoved, men ét der er stærkt angrebet af skab fremkaldt af mider (Sarcoptes). Miderne har gravet sig ned og fremkaldt en betændelsestilstand. I 1942 var skab hos ræve sjældent, men i dagens Danmark bliver flere og flere ræve desværre angrebet.

Et rådyrhoved, hvor underkæben er fjernet, har også fundet vej ind i samlingen. I svælget ses talrige store larver af rådyrets svælgbremse (Cephenomyia stimulator).

Dyr med flere lemmer og ben

Siamesiske harekillinger

I samlingen er dyr med mange slags misdannelser repræsenteret. For eksempel kan du se et dobbelt, misdannet foster af en hare. Hovedet og brystpartiet af de to siamesiske harekillinger er sammenvokset, mens bagkroppene og lemmerne er adskilt. Haren er fundet død efter fødslen.

Et lille rådyrlam er også dødt umiddelbart efter fødslen. Det havde misdannelser på den nederste del af alle fire ben.

 

 

 

Ubehagelige lidelser

Vild kanin med misdannede fortænder

Andre ubehagelige lidelser hos dyr kan også ses. For eksempel en vildkanin med en tandlidelse, hvor fortænderne i både over- som undermund er abnorme - meget lange og krumme. Dyret har haft et forkert forhold mellem over- og underkæben, så fortænderne ikke kunne slides normalt.

Derudover er der flere eksempler på en klovlidelse hos rådyr, hvor klove og biklove er deforme.

Hvis du vil se hele rædselskabinet skal du besøge museet, hvor samlingen er på 1. sal i Stalden.