Genvejsmenu:
S - Indhold
1 - Forside
2 - Nyheder
3 - Oversigt
4 - Søg
Historien

Parforcejagten i Nordsjælland

Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland blev skabt i 1670'erne og 1680'erne af den danske kong Christian den 5. Han underlagde sig den vilde, ufremkommelige nordsjællandske natur ved at etablere et avanceret net af jagtveje. Systemet var udarbejdet ved hjælp af tidens ypperste matematiske videnskaber. Parforcejagtsystemet blev et udtryk for den enevældige konges næsten guddommelige magt.

Jagtvejene gjorde det muligt at drive parforcejagt. En med nutidens øjne bestialsk jagtform, men i 1600-tallet var det højeste mode. Ikke kun i Danmark, men i hele Europa.

De Nordsjællandske skove forvandles

Parforcejagt stammer fra Frankrig, men i de første år efter Christian den 5. blev konge, drev han parforcejagt efter engelsk forbillede. Til brug for sin jagt anlagde kongen i 1670 Jægersborg Dyrehave, men fra ca. 1685 blev hele det nordsjællandske skovlandskab indrettet til parforcejagten og samtidig ved sit geo­metriske design forvandlet til et landskab, som efter alle europæiske standarder var en enevældig hersker værdigt.

Inspiration fra hele Europa

Jægersborg Dyrehave og Hegn blev indrettet med udgangspunkt i den frie engelske form for parforcejagt i 1670'erne. Jagtvejene i Store Dyrehave og Gribskov blev anlagt i 1680'erne med udgangspunkt i den franske form for parforcejagt, men kombinerede stjerneformen fra Frankrig med kvadrater. Inspirationen hertil hentede Christian den 5. i Sachsen, der er en del af nutidens Tyskland. Herved blev parforcejagtsystemerne i Nordsjælland en blanding af forskellige landskabsdesign og jagtteknikker, der dannede grundlag for det unikke system af parforcejagtveje, vi finder i skovene den dag i dag. Det er disse jagtveje, og skovenes indretning omkring dem, der udgør Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland, som er på UNESCOs verdensarvsliste.

Nordsjælland, Videnskabernes Selskabs kort fra 1768. Parforcejagtvejene ses tydeligt på kortet som lyse bælter, der gennemskærer de grønne jagtskove på kryds og tværs.
Videnskabernes Selskabs kort fra 1787. Parforcejagtvejene ses tydeligt på kortet som lyse bælter, der gennemskærer de grønne jagtskove på kryds og tværs.